prodejci
Vitae Green BarleyVitae Chlorella

Recepty

Vláknina by měla být přirozenou součástí stravy.
I vlákninový doplněk jako takový je nejpřirozenější právě tehdy, pokud se používá spolu s jídlem nebo přímo vmíseny do jídla. Neutrální chuť produktu VITAE FIBRE je z tohoto pohledu ideální, protože neovlivňuje chuť jídla, do kterého se přidá. Tento způsob aplikace určitě ocení maminky při podání vlákniny dětem.

V této sekci Vám přinášíme recepty na jídla s přídavkem VITAE FIBRE, které jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné.
Pokud máte sami svůj oblíbený recept s přídavkem VITAE FIBRE, napište nám ho na adresu info@vitaefibre.cz
Uveřejněné recepty odměníme.


Banánový kokteil s VITAE FIBRE

Suroviny: 8 dcl mléka, 2 větší banány, 1 kávová lžička skořicového cukru, 1 kávová lžička práškového cukru, 1 polévková lžíce VITAE FIBRE

Postup: V polovině vlažného mléka rozmixujeme banány se skořicovým a práškovým cukrem. Přidáme VITAE FIBRE, zbytek mléka a znovu promixujeme.


Pusinky z ovsených vloček

Suroviny: 50 dkg ovesných vloček, 25 dkg másla, 10 dkg cukru (anebo 15 dkg medu), 10 dkg hrozinek, hrst sekaných ořechů, hrst kokosové moučky, 3 celé rozšlehané vejce, 1/2 prášku do pečiva, 3 polévkové lžíce VITAE FIBRE

Postup: Rozpustíme máslo, opražíme ovesné vločky a necháme vychladnout. Přidáme všechny ostatní přísady a vymícháme hmotu. Na plech dáme pečící papír a lžičkou na něj děláme malé kopečky a upečeme. Pokud místo cukru použijeme med, pečeme opatrně, protože se víc připéká.


Brynzová pomazánka s česnekem

Suroviny: 250 g čerstvé brynzy, 200 ml sladké smetany (33 %), 4 stroužky česneku, 2 kávové lžičky olivového oleje, 1 dcl vody, 3 polévkové lžíce VITAE FIBRE, špetka mleté chilli papriky, špetka mořské soli

Postup: Česnek rozetřeme se solí, paprikou a olivovým olejem. VITAE FIBRE rozmícháme ve vodě na pastu a postupně přidáváme střídavě smetanu a brynzu. Nakonec vmícháme česnek s přísadami. Necháme cca 20 minut odstát, aby se promíchalo aroma jednotlivých složek. Podáváme s chlebem nebo můžete zkusit podávat s kousky okurek.


Žemle s vlákninou

Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky (odobereme 6 lžic a nahradíme VITAE FIBRE), 2,5 dcl vody, 4 polévkové lžíce oleja, 1 kávová lžička soli, kvásek (1/2 šálky vlažného mléka, kostka droždí, špetka cukru)

Postup: Připravíme si kvásek a necháme ho vykynout. Do připravené misky nalejeme vodu, olej, kvásek a přidáme mouku smíchanou s VITAE FIBRE. Zpracujeme těsto a necháme ho vykynout, potom z těsta tvarujeme žemle a pečeme na mírně vymaštěném plechu v nepředehřáté troubě (asi 15-20 minut při 210 °C).
Tip: Pokud žemle před pečením posypeme libovolnými semínkami – sezam, slunečnice, len – získáte pokaždé jiné pečivo. Těsto se hodí i pro domácí pekárnu chleba.


Mrkvová buchta

Suroviny: 3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky skořice, 1 menší lžička soli, 1 hrnek cukru, 1 a 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 3 hrnky najemno nastrouhané mrkve, 1/2 hrnku rozinek, 1/2 hrnku vlašských ořechů, kandované ovoce a pod. dle chuti, 0,5 dcl rumu, minimálne 2 lžíce VITAE FIBRE

Postup: Smícháme celá vejce s cukrem do pěny, přidáme olej, mouku se sodou a všechny ostatní suroviny. Množství je na cca 2 klasické srnčí hrběty. Péct na 190 st. cca 50 min.


Celozrnné muffiny

Suroviny: 300 g celozrnné pšeničné mouky, 80 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, hrstka sekaných ořechů, hrstka rozinek, 2 vejce, 300 ml mléka, 80 g oleje, 2 polévkové lžice VITAE FIBRE

Postup: V jedné míse smícháme všechny suché suroviny, ve druhé rozšleháme všechny tekuté. Pak sypké nasypeme do tekutých, krátce promícháme a rozdělíme do důlku na muffiny (nebo papírových košíčku). Povrch posypeme drcenými mandlemi (ořechy), vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 190 st. a pečeme cca 15 - 20 minut.


Tvarohovo-višňový závin

Suroviny: 300 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 1 višňový kompot, 2 vanilkové cukry, 1 lžička skořice, 1-2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 3 lžíce VITAE FIBRE

Postup: Tvaroh rozmícháme s vejcem, 1 vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a VITAE FIBRE dohladka. Višně scedíme a vypeckujeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdelník (přibližně velikosti plechu). Doprostred těsta navrstvíme tvaroh, na něj naskládáme višně, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Na jedné strane těsto radýlkem nakrájíme na 1,5 cm proužky kolmo k tvarohovému pásu a jejich konce potřeme rozšlehaným žloutkem. Nekrájenou část překlopíme přes višně a přes ni naskládáme nakrájené proužky. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme ho zbytkem žloutku rozmíchaného se lžící vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 225 st. a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.


Tvarohovo-rybičková pomazánka

Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 1 plechovka sardinek, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hořčice, 2 vařené vejce, 2 větší sterilované okurky pár kapek worchesterové omáčky, pokud máme tatarskou omáčku či majolku, dle chuti, 1-2 lžíce VITAE FIBRE

Postup: Všechno společně rozmícháme. Pokud by se vám pomazánka zdála hustá, možno zředit nálevem s okurek.


Čočkovo-pohanková polévka s houbami

Suroviny: 1 cibule, 1 mrkev, 2 hrsti červené čočky, malá hrstka pohanky, 2 hrsti pokrájených houb, 2 malé brambory, olej, sůl, špetka mletého pepře, 2 špetky drceného kmínu, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, VITAE FIBRE na zahuštění, zelená petrželka

Postup: Cibuli posekáme najemno, mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky, brambory na malé kostičky. Pohanku propláchneme, zalijeme vodou (na + díl pohanky 1,5 dílu vody), přivedeme k varu, za 2 minuty odstavíme a necháme pod pokličkou dojít. Na rozpáleném oleji osmahneme společne cibuli, mrkev a houby. Zalijeme vodou (asi 1,5 l), přidáme brambory, propláchnutoi čočku, všechno koření, osolíme a necháme vařit asi 20 minut (do změknutí hub). Z uvařené polévky vyndáme bobkové listy a kuličky koření a vmícháme hotovou pohanku. Podle potřeby a vlastní chuti doladíme solí a kořením. Do mírne vychladlé polévky vlijeme VITAE FIBRE, které jsme si předtím rozmíchali v malém množství vody. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.


Palačinky

Suroviny: 400 ml mléka (možno naředit vodou), špetka soli, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce oleje, 300 g hladké mouky smíchané se 2-3 lžícemi VITAE FIBRE, olej na smažení

Postup: Všechny suroviny rozmícháme v misce na hladké řídké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Na rozpáleném oleji smažíme tenké palačinky. Plníme libovolnou sladkou náplní (marmeláda, šlehačka, tvaroh...)


Tvarohový krém

Suroviny: 250 g tvarohu, 150 ml smetany ke šlehaní, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce VITAE FIBRE, citronová kůra

Postup: Vše vyšleháme do hladkého krému, podle potřeby možno naředit mlékem. Můžeme vmíchat nakrájené libovolné ovoce, přelít čokoládou, či posypat grankem.


Musaka

Suroviny: 1-3 lilky (podle velikosti), 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, 1 velká cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, 1 lžička skořice, 3 lžíce VITAE FIBRE
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Očištěné brambory uvaříme ve slupce s po zchladnutí nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme, nakrájíme rovněž na kolečka, z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Pak je osušíme a z každé strany prudce opečeme na rozpáleném oleji. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na másle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso a opečeme za častého míchání až zhnedne. Potom osolíme a okořeníme pepřem a skořicí. Vmícháme rajčata, podlijeme vínem a za občasného míchání dusíme, až se téměř všechna tekutina vyvaří. Odstavíme a vmícháme VITAE FIBRE. 
V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Odstavíme, vmícháme žloutky, dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme sýr.
Na dno pekáče naskládáme brambory, pokryjeme je masovou směsí, na ní naskládáme lilky a nakonec všechno překryjeme bešamelem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. a upečeme do zezlátnutí povrchu (cca 30-40 minut). Mimochodem vláknina VITAE FIBRE je výborná do všech mletých mas místo strouhanky.


Nadýchaný domáci chléb

Suroviny: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky (2 lžíce odobereme a nahradíme VITAE FIBRE), 1 lžíce soli, 1 lžíce kmínu (můžou být slun. semínka, nemusí), 2 hrnky vody, půl malé lžičky sušených kvasnic

Postup: Suché suroviny smícháme - hodně dobře promícháme. Vodu promícháme s kvasnicemi, až se rozpustí a přidáme do sypkých surovin, vše pořádně promícháme. Těsto zakryjeme hadrou a necháme 12 - 14 hodin uležet, nejlépe celou noc. Ráno těsto předěláme na vál posypaný moukou a několikrát ho přeložíme. Rozehřejeme troubu a dáme nahřát i pekáč s poklicí, nahříváme půl hodiny. Poté dáme do pekáče těsto (pekáč je suchý nevymazaný), zakryjeme a pečeme na 230 st. asi 20 minut. Poté odděláme poklici a pečeme asi 10 minut (čas a stupně jsou přibližné, každá trouba peče jinak).